Programele nutritionale de combatere a deficientelor alimentare

Toti specialistii sunt de acord ca alimentele reprezinta, fara nici o indoiala, cea mai importanta sursa de vitamine si minerale. Totusi, multe dintre ele isi pierd o parte din valoarea nutritiva din cauza prelucrarii industriale. De aceea, chiar si in tarile dezvoltate, o parte a populatiei sufera de carente vitaminice.

 

In ultimii ani, DSM Nutritional Products a participat prin programele sale de fortifiere la eradicarea deficientelor date de lipsa vitaminelor si mineralelor din alimentatia zilnica.
Sarcina specialistilor de la DSM Nutritional Products este de asigura suportul tehnic si stiintific pentru programele de suplimentare si pentru fortifierea alimentelor de baza cu vitamine si minerale in tarile dezvoltate.
O populatie dezvoltata este parte a bogatiei unei tari. In special copiii, dar si adultii sufera de malnutritie in multe regiuni ale globului. Malnutritia sau chiar infometarea ascunsa pot avea un impact asupra sanatatii , capacitatii de invatare, productivitatii si reproducerii.
Deficienta vitaminei A, anemia feripriva, deficienta iodului sunt cele mai frecvente deficiente ce afecteaza toate nivelele socio-economice. Cu toate acestea, de vreme ce alimentatia multor oameni depinde de o mare varietate de alimente, aceasta aduce un aport limitat de micronutrienti, iar acesta poate merge dincolo de cele trei deficiente.

De ce fortifierea alimentelor de baza?
Fortifierea alimentelor de baza s-a dovedit extrem de efecienta in reducerea deficientelor de micronutrient din intreaga lume. Ceea ce inseamna ca prin furnizarea de micronutrienti populatiei nu necesita schimbari in obiceiurile alimentare si sunt acceptate din punct de vedere social.
Alimentele de larg consum, cum ar fi: faina de grau sau de porumb, zaharul si uleiurile sunt potrivite pentru fortifiere pentru ca ele sunt alimente fundamentale, consumate de majoritatea populatiei. Factorii locali cum ar fi: traditia, obiceiurile legate de alimentatie si posibilitatile de utilizare determina care dintre aceste alimente pot fi folosite cu succes ca ''transportator'' de micronutrienti.

Rolul acestor micronutrienti:
♦ pot preveni mortalitatea infantila (patru din zece cazuri)
♦ reduc la o treime riscul la nasterea copiilor
♦ cresc capacitatea de munca pana la 40%
♦ imbunatatesc coeficientul de inteligenta al populatiei cu 10-15 puncte.